Czym są liofilizaty?
Tempo życia, a także preferowanie aktywnego wypoczynku z dala od dostępnych sklepów, wymusza sięganie po żywność, która zachowa swoje właściwości odżywcze w takich warunkach, a przy tym którą można błyskawicznie przygotować. Wiele osób wciąż jednak nie wie czym są liofilizaty, dlatego warto pokrótce przybliżyć proces ich powstawania i przyrządzania.
Jak powstają liofilizaty?
Żywność, którą poddaje się procesowi liofilizacji, jest najpierw odwadniania poprzez zamrożenie, a później lód w wyniku sublimacji przechodzi w parę z pominięciem stanu ciekłego. Zatem w próżni poddaje się lód takim działaniom, poprzez które można w skuteczny i szybki sposób wymrozić wodę. Po sublimacji żywność poddaje się finalnemu procesowi, czyli dosuszaniu. Odbywa się on w temperaturze w graniach czterdziestu-pięćdziesięciu stopniu Celsjusza. Efektem tego procesu jest otrzymanie wyrobu o odpowiedniej wilgotności na poziomie jednego-dwóch procent.
Liofilizaty – jak przygotowywać do spożycia?
W wyniku procesu liofilizacji powstają zarówno gotowe dania, jak też i półprodukty, które następnie są transportowane do różnych zakładów funkcjonujących w branży spożywczej. Liofilizaty w postaci gotowych potraw są sprzedawane w sklepach outdoorowych. By można było je zjeść, wystarczy zalać wodą, najczęściej wrzątkiem.
Jednak na rynku pojawiają się również i takie potrawy, które można przygotować, zalewając letnią, bądź zimną wodą. Są to najczęściej desery. Wszystkie liofilizaty to dania typu błyskawicznego, przygotowane bez konieczności gotowania, które można spożywać bezpośrednio z opakowania, w którym się znajdują.
Liofilizaty dostępne pod adresem: https://www.polarsport.pl/sprzet-turystyczny/camping/liofilizaty.html